analyse

MAG IK IETS VRAGEN?

• WERK •

 

De automatisering en robotisering zorgt voor een enorme verandering. Binnen 30 jaar zal de helft van de huidige jobs verdwenen zijn. Niet alleen in fabrieken en bedrijven. Er rijden nu al automatische vrachtwagens, net als de eerste taxi's. Ook in productie maar bijvoorbeeld ook de zorg zal veel geautomatiseerd en gerobotiseerd worden.

Dat is zeer goed: veel werk is niet interessant, dikwijls ongezond en het zorgt voor stress. Veel mensen hebben te weinig tijd en lijden ook echt onder hun werk. Ze kijken uitgeput en buiten adem uit naar hun vakantie of hun pensioen.

 

Die robotisering en automatisering zorgt voor een betere productiviteit. Het brengt dus meer op en het kost veel minder.

Ook dat is een goede zaak.

 

Maar wat doen we als onze eigen job verdwijnt? Waarvan gaan we dan leven? Hoe knopen we de eindjes aan elkaar en kunnen we dan nog ons comfort behouden?

Als wij onze job behouden, moeten we dan voor twee werken, hebben wij alle stress en moeten we enorme belastingen betalen voor mensen wiens werk verdwenen is?

• KLIMAAT • TRANSPORT •

 

We staan elke dag in honderden kilometer file, of vruchteloos te wachten op een bus of een trein. Alleen maar omdat we naar ons werk of opleiding of school moeten.

 

De uitstoot van fijnstof en dieselpartikels zorgt elk jaar in Europa voor 470.000 overlijdens. Dat zijn niet zomaar cijfers, het zijn onze naasten, onze vrienden, het is onze familie.

 

Elk jaar sterven er bijna duizend mensen bij ongelukken en tienduizend worden voor hun leven verminkt of gehandicapt. En het enige dat ons lijkt te interesseren is dat ze als afval zo snel mogelijk opgeruimd worden, zodat wij onze weg kunnen verder zetten.

Tot het iemand overkomt die we liefhebben.

 

Moeten we echt elke dag in die file gaan staan, of als vee op elkaar gedrukt in een trein? Of treurend aan de halte van een bus die niet komt?

Vinden we dat leuk, verbetert het ons leven? Is dat eigenlijk wel normaal?

Zou dat niet helemaal anders kunnen? Efficiënt en vrolijker?

• POLITIEK •

 

Om de vijf jaar gaan we stemmen en vaak proberen we eens een andere partij. Omdat we niet tevreden zijn. Elke partij belooft een soort verandering of iets anders, of beterschap en vaak geloven we er nog in. Een tijdje toch.

 

Omdat het geen echte slechte mensen zijn, doorgaans. Niet alle politici zijn bedriegers of zakkenvullers en het zijn niet allemaal onze vijanden of tegenstanders. Sommigen doen hun best.

 

Maar misschien is het probleem dat onze complexe samenleving niet meer te besturen valt op een 19de eeuws manier. Wellicht zijn onze instellingen niet aangepast en is het voor niemand gezond om een heel land te proberen besturen. Misschien kan dat helemaal anders, directer, efficiënter.

 

Is politicus eigenlijk een echte baan en is het gezond als iemand dat zijn leven lang doet? Is het logisch dat een politicus veel meer verdient dan een gewone werknemer? Of vergeet hij daardoor hoe het leven echt in elkaar zit?

 

Moeten we misschien zelf meer aan politiek doen en zo politici ontlasten?

volg ons op Facebook en op MediaRevolt

vrij van zegel • niet op de openbare weg werpen